söndag 13 mars 2011

Melodifestivalen - Rätt låt vann faktiskt!

Bloggsyndade igår!
Detta genom att inte blogga, i alla fall i detta inlägg ska jag prata melodifestivalen har jag tänkt.

Till att börja med så ska jag ge lite beröm till SVT för deras nya sätt att dela ut svenska folkets röster. Detta extra mycket sedan de har gjort om med den internationella juryn vilket jag tycker är väldigt bra på sitt sätt. För i den röstningen så kommer det onekligen bli ganska jämnt, därför tycker jag att det inte är mer än rätt att de svenska folkets röster också delas ut på ett mer korrekt sätt. Och detta löste de mycket bra genom att dela ut poängen procentuellt till låtarna. För det är ju faktiskt så att om man delar upp röstningen på två separata sätt så ska inte ena sättet slå betydligt hårdare än det andra. Vilket det har gjort andra år. Titta på hur jämnt det var mellan The Moniker och Danny bland svenska folket. Då tycker jag inte att Danny hade förtjänat att få 22 poäng extra bara för att svenska folket tyckte att det var marginellt bättre. Och helt avgöra det till hans fördel även om internationella juryn hade gett The Moniker en ganska klar ledning över Danny så skulle han slå Moniker nio gånger av tio i det gamla systemet. Men nu som de gjorde igår så skulle då internationella juryn få sista ordet vilket jag tycker att de ska få om de ska vara med i melodifestivalen. Vilket jag tycker att de ska!

Sen gårdagens faktiska tävling då, tycker att det var väldigt svårt att känna att någon låt stack ut extra mycket eller var bättre än någon annan. Alla var bra på sitt sätt, även om jag hade tre låtar som absolut inte fick vinna för med del, Sara Varga (svensk visa nej tack), Linda Bengtzing (svenska) och Nicke Borg (plagiat). Personligen trodde jag lite på en överraskning igår då det kändes som att det lätt skulle kunna bli att de upptempo låtar som var med igår skulle dela för mycket på rösterna så en oväntad artist skulle kunna kamma hem det. Som till exempel Sara Varga eller The Playtones. Men i alla fall när sen snabbreprisen kom kändes det svårt ända till sista låten då jag bestämde mig vem jag heja på. Nämligen Saade, kändes då att det är något lite extra den låten har som ingen annan har. Jag kan inte sätta fingret på alls vad det är men kände i alla fall direkt att det var bäst men också att det skulle gå hem i Sverige. Så småningom kom vi till röstningen som blev så spännande man kunde hoppas på! Och det gick faktiskt vägen rätt låt vann faktiskt tycker jag! Extra roligt var att jag hade kunnat se vilken som helst av de tre låtarna som fick mest röster av svenska folket som vinnare av festivalen!

Nu hoppas jag bara att det går hem i resten av Europa också. Vore kul om vi fick vara med i finalen i år i alla fall, ännu roligare om vi kunde få en bra placering också. Var väldigt länge sen nu kändes det som, tror Saade har rätt look i alla fall för att gå hem i Europa. Hur det går får vi se, personligen tror jag inte långt. Men jag hoppas förstås på vinst även i Tyskland!