onsdag 16 mars 2011

Vin & Chocklad Provning

I lördags var jag och min underbara sambo på vin & chocklad provning som sagt. För övrigt jag vet att jag ligger lite efter med inläggen, men det är kanske lika bra då det är lite körigt nu mellan plugg, jobb och flytt vilket just inte är något att skriva om annat än till exempel inlägget Barbord och Stolar. Men åter till provningen, det började med att vi tog oss till platsen där det skulle hållas, väl där inne såg det ut precis som man hade trott utifrån riktigt flådigt och så. Syntes inte minst på t.ex. toaletten där det såg mer ut som en nattklubb. Vilket de visserligen också har i huset tror jag, men vi gick upp till den våning det skulle vara på och fick gå in i ett konferensrum. Väl där inne var vi dock ganska ensamma om att vara under 30 förutom paret vi hade bredvid oss. Annars var det väl en 30 personer till men de höll till i en annan liga så att säga (: Själva provningen inleddes med en liten historie lektion om huset vi befann oss i vilket jag tyckte var riktigt intressant. Bland annat hade det faktiskt använts som hus, då hade de 6000kvm att bo på!

Den faktiska provningen inleddes med att vi fick lära oss om hur man skulle smaka på vinet och det var riktigt intressant faktiskt. Ett tips dock om ni försöker smaka och lukta på vinet, gör inte som jag gjort en gång efter det. Nämligen att dra upp vinet i näsan, det är inget jag rekommenderar faktiskt inte så gott att dricka på det sättet. Måste dock säga att det kändes ganska omöjligt och känna vad det luktade, och för den delen smakade också. Men låt oss hålla till doften först, för personen som hjälpte oss igenom provningen sa nämligen en liten lustig grej. Att man brukar säga att vin och kvinnor doftar, medans män och kor luktar... Lite blandade känslor på det skämtet. Efter vin instruktionerna följde instruktioner för hur man skulle smaka chokladen och det var lika svårt det med tyckte jag. Men det var intressant det med, tyvärr avslutades provningen med en snabb instruktion hur man skulle smaka på båda samtidigt. Och snabbt smaka varje kombination, hann ju knappt svälja innan man skulle ta nästa kombination. Så tyvärr för mig så var den sista mest intressanta delen väldig tråkig. Var synd på en annars väldigt rolig upplevelse!

En krashkurs i hur man provar vin då: Låt vinet lufta genom att snurra runt vinet i glaset, vinkla glaset och stoppa näsan så långt in du kan utan att nå vinet och lukta. När man sen smakar gör man på samma sak fast då tar man en liten klunk, känner hur det smakar och virvlar runt det i munnen så mycket som möjligt. Sen ska man egentligen spotta, men det kan man inte göra med dyrbar alkohol heller eller?

Chokladen: Ta en bit choklad och låt den smälta på tungan och känn smakerna igen. Tänk på vad det smakar, kan överföras på allt. Vi äter och dricker på rutin tyvärr lär dig njuta av de goda drycker och mat som finns i livet!